Historie
B&B Factorij 10

Historie

Een gebouw ademt haar geschiedenis, daar kunnen we alvast niet om heen. Graag willen we mee de geschiedenis van onze bed en breakfast uitdragen. Daarom geven we hier een beknopt beeld van wat er zich in deze oude sigarenfabriek afspeelde, voordat het onze bed en breakfast werd.

In 1832 werd de sigarenfabriek opgericht te Peer door J.W. Hoefnagels. Iets meer dan dertig jaar later, in 1865 werd de fabriek overgenomen door zijn neef J.-H. Timmerman, die de fabriek overbracht naar Wijchmaal. Daar werd ze in 1867 vlakbij het station gebouwd, met hulp van een zekere Raijmakers, In 1872 werd de fabriek overgenomen door P.G. Liekens en later zetten zijn zonen het voort. Rond 1900 telde de fabriek meer dan honderd werknemers en een productie van ongeveer 3 miljoen sigaren per jaar.

Er was zelfs sprake van minstens 116 variëteiten. Verschillende merken zoals o.a. 'Pareltjes', 'Le Dessert', 'La Fraude', 'Porte-Bonheur', 'Sans Pareils' werden als een wettig gedeponeerd merk geregistreerd. De aanleg van de spoorlijn Hasselt-Eindhoven met een station in Wijchmaal, vlakbij de fabriek, droeg in sterke mate bij tot het grote succes van de fabriek. De sigaren van ‘J.W. Hoefnagels & Zonen’ werden o.a uitgevoerd naar Engeland, Denemarken en Egypte. In 1932 werd het 100-jarig bestaan van J.W. Hoefnagels & Zonen gevierd. Vanaf Wereldoorlog II kende de productie een grote terugval, vooral door de toenemende concurrentie van de Nederlandse sigarenfabrieken en de ‘sigaret’, die zijn opmars kende. Ook de stijgende fiscaliteit en de opkomst van de steenkoolmijnen versnelde de afbouw van de sigarennijverheid in deze streek. Nog voor 1950 werden alle activiteiten van het bedrijf stopgezet. Dit betekende ook het einde van 'J.W. Hoefnagels & Zonen.
Image